JAK ZROBIĆ DOMOWE SEZAMKI?


Składniki:
·         Ok. 450 g cukru
·         300 g nasion sezamu
·         8 łyżek zimnej wody


Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż z cukru powstanie gładki karmel. Na oddzielnej patelni lekko prażymy ziarenka sezamu. Najlepiej używać teflonowych garnków i patelni. 
Nie przerywając mieszania karmelu, dodajemy sezam. Jeszcze chwilę całość gotujemy, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru. Masa jest bardzo gorąca, ale stygnąc szybko twardnieje. Ostrożnie wylewamy masę na papier do pieczenia. Nakrywamy drugim papierem i rozwałkowujemy na cienki placek. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już całkowicie wystygnie zdejmujemy papier i łamiemy ją na kawałki. SMACZNEGO!
Jeśli zamiast 300 g ziarna sezamu dodacie inne orzechy, płatki owsiane, rodzynki, pestki słonecznika czy pestki dyni otrzymacie bardzo pożywne i zdrowe słodycze.



Ciekawostka!
Sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia występuje tylko w uprawie. Z nasion otrzymuje się jadalny olej, który jest tłoczony na zimno. Ma jasnożółtą barwę i jest bezwonny. Jest on surowcem do produkcji margaryny, służy do wyrobu chałwy i ciastek – sezamków. Piekarnie wykorzystują ziarno sezamowe do posypywania pieczywa dla smaku czy aromatu. Ziarenka sezamu mogą posłużyć jako panierka do smażenia mięsa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz