Składniki:
·
Ok. 450 g
cukru
·
300 g nasion
sezamu
·
8 łyżek
zimnej wody
Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy, aż z cukru powstanie gładki karmel. Na oddzielnej patelni lekko prażymy ziarenka sezamu. Najlepiej używać teflonowych garnków i patelni.
Nie przerywając
mieszania karmelu, dodajemy sezam. Jeszcze chwilę całość gotujemy, aż masa
nabierze ciemnozłotego koloru. Masa jest bardzo gorąca, ale stygnąc szybko
twardnieje. Ostrożnie wylewamy masę na papier do pieczenia. Nakrywamy drugim
papierem i rozwałkowujemy na cienki placek. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy
już całkowicie wystygnie zdejmujemy papier i łamiemy ją na kawałki. SMACZNEGO!
Jeśli zamiast 300 g ziarna sezamu
dodacie inne orzechy, płatki owsiane, rodzynki, pestki słonecznika czy pestki
dyni otrzymacie bardzo pożywne i zdrowe słodycze.
Ciekawostka!
Sezam indyjski, znany także jako sezam wschodni, kunżut, łogowa wschodnia występuje tylko w uprawie. Z nasion otrzymuje się jadalny olej, który jest tłoczony na zimno. Ma jasnożółtą barwę i jest bezwonny. Jest on surowcem do produkcji margaryny, służy do wyrobu chałwy i ciastek – sezamków. Piekarnie wykorzystują ziarno sezamowe do posypywania pieczywa dla smaku czy aromatu. Ziarenka sezamu mogą posłużyć jako panierka do smażenia mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz