JAK OBIERAĆ KOKOSA?


Palma kokosowa to  drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia, z jednej rocznie może spaść ponad 70 orzechów.


Każdy kokos ma trzy otwory kiełkowe...
Na owocu znajdują się trzy otwory kiełkowe, ale tylko jeden pokryty jest tak miękką skorupą, że może się przez nią przebić kiełkujący pęd. Wewnętrzną ścianę kokosa wyścieła gruba warstwa bielma. To jest Kopra, zawiera do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. Wnętrze kokosa wypełnia płynna postać bielma –mleko kokosowe. Owoc zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. 








Łyżka i widelec zrobiony z łupiny orzecha - kokosa


Kokos jest smaczną i zdrową przekąską. Robi się z niego płatki i wiórki, jako dodatek do ciast, wykorzystuje się w kosmetyce a ze skorupy robi się ozdoby, korale, naczynia.









Jak obierać kokosa?

Kokos jest świeży jeśli w potrząsanym owocu „chlupie” mleczko. Robimy cienkim nożem otwór w jednym z trzech otworów kiełkowych i wylewamy mleczko kokosowe. Tępą stroną dużego noża uderzamy w kokos, aby rozłupać skorupę. Z wnętrza wykrawamy biały miąższ, który okrawamy z brązowej łupinki.














SMACZNEGO !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz