Kolorowy makaron
Przepis na
ciasto:
½ szklanki
mąki
szczypta soli
szczypta soli
1 łyżka
oleju
150 ml wody
Naturalne
barwniki: galaretki, przyprawa curry lub kurkuma, esencja barszczu czerwonego,
szpinak
Każdą porcję
makaronu przygotowujemy oddzielnie. ½ szkl. mąki łączymy z oliwą, solą oraz 150
ml gorącej wody z barwnikiem. Aby uzyskać makaron czerwony wodę mieszamy z
barszczem. Aby powstał żółty kolor ciasta wodę mieszamy z łyżką curry. Kolor
niebieski można uzyskać z galaretki a zielony dodając szpinak. Jeśli nie dodamy
żadnego barwinka ciasto będzie białe. Ciasto trzeba dobrze wygnieść, dodać mąkę
w zależności od potrzeby, aby było elastyczne i gładkie.
Porcje
ciasta wałkujemy cienko, posypujemy mąką aby się nie sklejało i zwijamy w
rulonik a następnie kroimy na paski. Wszystkie kolory można gotować razem. Nie
pomieszają się.
Do gotującej
się osolonej wody dodajemy oliwę, aby makaron się nie zlepiał a po ugotowaniu
płuczemy kluski zimną wodą.
Tak
przygotowane kolorowe kluski można podawać do rosołu lub na słodko z białym
serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz