JAK ZROBIĆ KOLOROWY MAKARON?


Kolorowy makaron
Przepis na ciasto:
½ szklanki mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
150 ml wody
Naturalne barwniki: galaretki, przyprawa curry lub kurkuma, esencja barszczu czerwonego, szpinak

Każdą porcję makaronu przygotowujemy oddzielnie. ½ szkl. mąki łączymy z oliwą, solą oraz 150 ml gorącej wody z barwnikiem. Aby uzyskać makaron czerwony wodę mieszamy z barszczem. Aby powstał żółty kolor ciasta wodę mieszamy z łyżką curry. Kolor niebieski można uzyskać z galaretki a zielony dodając szpinak. Jeśli nie dodamy żadnego barwinka ciasto będzie białe. Ciasto trzeba dobrze wygnieść, dodać mąkę w zależności od potrzeby, aby było elastyczne i gładkie.
Porcje ciasta wałkujemy cienko, posypujemy mąką aby się nie sklejało i zwijamy w rulonik a następnie kroimy na paski. Wszystkie kolory można gotować razem. Nie pomieszają się.
Do gotującej się osolonej wody dodajemy oliwę, aby makaron się nie zlepiał a po ugotowaniu płuczemy kluski zimną wodą.

Tak przygotowane kolorowe kluski można podawać do rosołu lub na słodko z białym serem.
Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz