Ciekawostki kulinarne:
W Azji centralnej i tylko tam można spotkać tzw. „Kurut” czyli przekąski zrobione z wysuszonego zsiadłego krowiego mleka lub jogurtu. Dodawane są do nich przyprawy np. sól, koperek, pieprz, ostra papryka. Z twarożku robi się kulki, które następnie suszy się na słońcu. Można je przechowywać przez wiele miesięcy. Spożywa się je same lub rozpuszcza w gorącej wodzie i tak powstaje cos w rodzaju kefiru.
Zrobione w misyjnej kuchni twarożkowe kuleczki nie będą tak trwałe, bo zrobimy je ze świeżego sera, nie będziemy ich suszyć na słońcu, ale zjemy w ciągu kilku dni same lub jako dodatek do kanapek.
Twarożkowe kuleczki
Lista zakupów:
150 gram tłustego białego sera
1 łyżka gęstej śmietany
Sól do smaku
Przyprawy: kolorowy pieprz, curry, kolorowy czosnek, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem lub inne Wasze ulubione
Twaróg rozdrabniamy, mieszamy ze śmietana i solą. Formujemy
kulki o średnicy ok. 3cm. Ziarenka kolorowego pieprzu rozdrabniamy np. w
moździerzu. Czosnek mieszamy z curry. Przyprawy przesypujemy do małych miseczek
i obtaczamy w nich kulki twarożkowe.
Potrawa jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu lub może być
przez kulka dni przechowywana w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz