CO TO JEST KURUT? MONGOLIA NA ŚNIADANIE...


Ciekawostki kulinarne:


W Azji centralnej i tylko tam można spotkać tzw. „Kurut” czyli przekąski zrobione z wysuszonego zsiadłego krowiego mleka lub jogurtu. Dodawane są do nich przyprawy np. sól, koperek, pieprz, ostra papryka. Z twarożku robi się kulki, które następnie  suszy się na słońcu. Można je przechowywać przez wiele miesięcy.  Spożywa się je same lub rozpuszcza w gorącej wodzie i tak powstaje cos w rodzaju kefiru.

Zrobione w misyjnej kuchni twarożkowe kuleczki nie będą tak trwałe, bo zrobimy je ze świeżego sera, nie będziemy ich suszyć na słońcu, ale zjemy w ciągu kilku dni same lub jako dodatek do kanapek.


Twarożkowe kuleczki

Lista zakupów:
150 gram tłustego białego sera
1 łyżka gęstej śmietany
Sól do smaku
Przyprawy: kolorowy pieprz, curry, kolorowy czosnek, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem lub inne Wasze ulubione





Twaróg rozdrabniamy, mieszamy ze śmietana i solą. Formujemy kulki o średnicy ok. 3cm. Ziarenka kolorowego pieprzu rozdrabniamy np. w moździerzu. Czosnek mieszamy z curry. Przyprawy przesypujemy do małych miseczek i obtaczamy w nich kulki twarożkowe.  Potrawa jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu lub może być przez kulka dni przechowywana w lodówce. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz