Potrawa, którą chcę Wam zaproponować to "Kociołek" dodajmy, że afrykański. Afrykański dlatego, że jedzenie potraw jednogarnkowych i wieloskładnikowych jest bardzo popularne w Afryce.
Do żeliwnego kociołka, czyli takiego bardzo ciężkiego specjalnego garnka wrzuca się całą masę warzyw, różne rodzaje mięsa oraz ulubione przyprawy.
Garnek smaruje się oliwą i wykłada dno i brzegi liśćmi kapusty
Następnie wrzuca się obrane ziemniaki, marchewkę, paprykę, kawałki karkówki, pokrojoną kiełbasę, cebulę, czosnek oraz przyprawy i całość przykrywa się liśćmi kapusty.
Kociołek ma pokrywkę zamykaną bardzo szczelnie. Potrawę "gotuje się" stawiając garnek na kamieniach bezpośrednio na ogniu lub zawieszony nad ogniskiem.
Zanim warzywa i mięso przenikną swoim smakiem i aromatem przypraw i zanim zdejmiecie garnek z ognia można upiec kiełbaski i wysłuchać ciekawych historii. Gotowanie trwa ok 1 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz