CZY MOŻNA JEŚĆ PAPIER? JAK ZROBIĆ SAJGONKI?







Do zrobienia Sajgonek potrzebne są:
 
Opakowanie papieru ryżowego (ok. 24 szt.)
½ kg mięsa mielonego
2 jajka
1 cebula
2 marchewki
kawałek świeżej białej kapusty
50 g krojonych suszonych grzybów MUN
50 g makaronu z manioku
przyprawy sól, pieprz, cukier
olej do głębokiego smażenia

 

Niektóre produkty są dostępne w sklepie z żywnością orientalną. Jest to przepis podany przez s. Anię FMM pochodzącą z Wietnamu, ale myślę, że dodatkowe składniki można dowolnie zmieniać, np. zamiast grzybów MUN dodać podsmażone pieczarki a zamiast makaronu z manioku - sojowy lub ryżowy.


 DO DZIEŁA!

Umyj ręce a następnie dokładnie umyj wszystkie warzywa. Marchewkę zetrzyj na tarce, kapustę posiekaj na paseczki, cebulę pokrój w cienkie „piórka”Makaron namaczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu, aż stanie się miękki i kroimy go na krótkie paseczki. Grzyby MUN moczymy żeby też zrobiły się miękkie i  kroimy na drobne paseczki






Mięso, warzywa, makaron, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj




CZY WIESZ ŻE...
Papier ryżowy powstaje z mąki ryżowej więc jest jadalny w 100%. Po wyjęciu z opakowania jest bardzo kruchy i trzeba uważać, aby go nie złamać. Jest przezroczysty i gładki. Odbite są na nim ślady po tym jak krążki suszyły się na specjalnej półce.  
Wietnam - tak powstaje mąka ryżowa fot. p. Wanda Płonowska
...a tak powstaje jadalny papier... fot. p. Wanda Płonowska
 
Przed nakładaniem farszu trzeba krótko moczyć krążki w wodzie z odrobiną cukru. Cukier nie będzie bardzo wyczuwalny w smaku, ale sprawi, że podczas smażenia sajgonki nabiorą złotego koloru. Wystarczy krótka chwila moczenia w wodzie, a papier ryżowy zrobi się miękki jak naleśnik.







Na papier ryżowy nakładamy porcję farszu i zawijamy dość ciasno tak jak zawija się kapustę na gołąbki lub krokiety z naleśników.



Mam nadzieję, że rysunek jest dość jasny ;-)


Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu (na oleju roślinnym) tak długo aż nabiorą pięknego złotego koloru


Gotowe gorące sajgonki układamy na papierowym ręczniku, aby oddały nadmiar tłuszczu



Sajgonki podajemy z ryżem i surówką a
najlepiej smakują polane dodatkowo sosem ostrym lub łagodnym wg przepisu s. Ani
(poniżej przepis) 
SMACZNEGO!



Podgrzewamy kilka łyżek oliwy z ząbkiem posiekanego czosnku

2Dodajemy pomidory obrane ze skórki lub koncentrat pomidorowy

Dodajemy wodę, sól, pieprz i zagotowujemy

Zagęszczamy sos  dwiema łyżkami mąki rozrobionymi w pół szklanki  zimnej wody 

Mieszamy składniki i gotowe:
Pół szklanki ciepłej wody
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
1 łyżka cytryny
3 ząbki posiekanego czosnku
Posiekana papryka chili
Jedna drobno starta marchewka 
 


Podczas konferencji prasowej w grudniu 2012 r. poświęconej kolędowaniu misyjnemu dla dzieci z Wietnamu dziennikarze i goście mogli spróbować smakołyków z Azji. Chociaż Krewetkowe chipsy i sajgonki nie są potrawami jakie goszczą na polskim wigilijnym stole to urozmaiciły spotkanie i wszystkim bardzo smakowały.



Serduszka z Łomży z s. Małgorzatą Szyszka kolędują dla dzieci z Wietnamu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz