"...zwracam się ze szczególnym zaufaniem i miłością do rodzin i młodzieży. Trzeba, żeby rodzina, a przede wszystkim rodzice, byli świadomi tego, że powinni dawać „szczególny wkład w sprawę misyjną Kościoła, pielęgnując powołania misyjne wśród swoich synów i córek” ... Jan Paweł II Redemptoris Missio
JAK ZROBIĆ BAKLAWĘ? ALBAŃSKI DESER...
BAKLAVA – jest to ciasto, które dotarło do Albanii z Turcji. Chociaż przepis na wykonanie smakołyku jest dziecinnie prosty to wymaga pomocy osoby dorosłej ze względu na potrzebę użycia ostrych narzędzi kuchennych oraz gorącego piekarnika. Kuchnia albańska jest bardzo uboga w przyprawy jednak w naszej wersji użyjemy odrobinę cynamonu.
W Albanii kobiety przygotowują baklavę na Sylwestra. Nowy Rok świętuje się tam jako najhuczniejsze święto, bo nie przez 1 dzień jak my Polacy 1 stycznia ale przez 6 dni. Możecie zatem wykorzystać przepis kiedy nadejdzie Nowy Rok.
Do baklavy potrzebne są:
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 gram), najlepiej porcjowanego na 6 placków
10 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu
10 dag masła,
100 ml płynnego miodu,
100 ml przegotowanej wody,
2 łyżki syropu pomarańczowego
Wykonanie:
Farsz: Orzechy i siekamy bardzo drobno nożem lub w blenderze, mieszamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu.
Syrop: 100 ml wody, 100 ml miodu 2 łyżeczki soku z pomarańczy gotujemy w małym rondelku aż woda odparuje i zrobi się lekko gęsty syrop do polania ciasta.
Ciasto francuskie rozmrażamy i wałkujemy na 6 cieniutkich kwadratów o wymiarach 25x25cm. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek ciasta na blaszce i wykładamy 1/6 część farszu na ciasto. Przykrywamy drugim plackiem i tak układamy 6 warstw. Na wierzch trzemy na tarce wiórkami mocno zamrożone masło. Pieczemy ok. 30 min w 200oC. jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu kroimy na małe kawałki i polewamy syropem.
Baklavę podawać ciepłą, ale dobra jest też jako zimny deser.
Jest pyszna i może długo stać w lodówce w syropie z wody i miodu.
Ju befte mire! Tzn. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz