Pakistan -
czytaliście o jego historii i problemach tego kraju, ale teraz czas na małe co
nieco. Z pośród kilku przepisów kuchni pakistańskiej jakie znalazłam była
miedzy innymi „baranina duszona z jogurtem”, „pikantna sałatka owocowa”, „mięso
ze szpinakiem”, „pilaw z mięsem i owocami”, „pakistańskie krokiety serowe” ze
smaczną i zdrową „surówką z marchewki”.
Ponieważ trudno będzie Wam kupić baraninę można ją
zastąpić mięsem wołowym. Przygotujcie z pomocą kogoś dorosłego Wołowinę duszoną
w jogurcie - smaczne danie z Pakistanu!
Ciekawostka– IMBIR – jest przyprawą stosowaną głównie w kuchni azjatyckiej,
znany już 3000 lat temu. Jadalne kłącze imbiru ma specyficzny silny aromat z
odświeżającą, nieco słodkawą nutą, zaś w smaku jest palący i lekko gorzki.
Imbir działa na trawienie i krążenie krwi. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów,
wzmaga apetyt. Pobudza system odpornościowy organizmu. Pomaga w leczeniu
przeziębienia i kaszlu, zapobiega mdłościom.
Składniki:
½ kg wołowiny
1 i ½ łyżeczki soli
1 i ½ szklanki jogurtu naturalnego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
¼ szkl. posiekanego świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
½ szkl. oleju
1 szkl. wody
½ łyżeczki pieprzu
1 i ½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki kminku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod
przykryciem do lodówki na 24 godziny.
2Cebulę smażyć na średnim ogniu, w rondlu z rozgrzanym
masłem lub olejem, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Nie dopuścić do
przypalenia !
Do cebuli dodać imbir, czosnek, kminek, paprkę i wodę,
gotować na małym ogniu przez 10 min.
Dodać koncentrat pomidorowy i gotować na małym ogniu
przez 10 min. 6
Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1 1/2 godz., aż
będzie miękkie.
Podawać z surówką z marchewki i ryżem.
Do wykonania surówki z marchewki potrzebna są:
- marchewka 1/4 kg
- cebula 1/2 szt
- natka pietruszki 2 łyżki
- imbir 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- sok z cytryny 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną cebulę,
posiekaną zieloną pietruszkę, imbir, sól, wlać sok z cytryny lub ocet z wodą.
Dokładnie wymieszać, na 1/2 godz. przed podaniem wstawić do lodówki.