Palma kokosowa to drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia,
z jednej rocznie może spaść ponad 70 orzechów.
Każdy kokos ma trzy otwory kiełkowe... |
Na owocu znajdują się trzy
otwory kiełkowe, ale tylko jeden pokryty jest tak miękką skorupą, że może się
przez nią przebić kiełkujący pęd. Wewnętrzną ścianę kokosa wyścieła gruba
warstwa bielma. To jest Kopra, zawiera do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka.
Wnętrze kokosa wypełnia płynna postać bielma –mleko kokosowe. Owoc
zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło
żelaza i witaminy C, jak i potasu.
Łyżka i widelec zrobiony z łupiny orzecha - kokosa |
Kokos jest smaczną i zdrową przekąską. Robi się z niego płatki
i wiórki, jako dodatek do ciast, wykorzystuje się w kosmetyce a ze skorupy robi
się ozdoby, korale, naczynia.
Jak obierać kokosa?
Kokos jest świeży jeśli w
potrząsanym owocu „chlupie” mleczko. Robimy cienkim nożem otwór w jednym z
trzech otworów kiełkowych i wylewamy mleczko kokosowe. Tępą stroną dużego noża
uderzamy w kokos, aby rozłupać skorupę. Z wnętrza wykrawamy biały miąższ, który
okrawamy z brązowej łupinki.
SMACZNEGO !