JAK SIĘ ROBI TABBOULEH W LIBANIE?

Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka narodowa, której przepis pochodzi z Libanu.



Podobnie jak polski bigos, Tabbouleh  przyrządza się na wiele sposobów i zawsze smakuje wyśmienicie. Podstawowe składniki to: 2 pęczki natki pietruszki, ½ kg pomidorów, 2 średnie czerwone cebule, jedną paprykę, pół szklanki ugotowanego ziarna pszenicy lub jęczmienia (pęczak), kilka listków mięty. Proporcje składników możecie dowolnie zmieniać. Najwięcej w sałatce powinno być bardzo zdrowej zielonej natki pietruszki. Jesteście gotowi to do dzieła!




Smacznego!

JAK SIĘ ROBI MEKSYKAŃSKIE NACHOSY?




Ta łatwa w przygotowaniu przekąska 
pochodzi z Ameryki Południowej. 
O Meksyku pisaliśmy dla Was 
w Świecie Misyjnym nr 2/2013
Warto poczytać! 

Mąkę, oliwę, wodę mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto


Wysypujemy mieszankę przypraw
 i wałkujemy ciasto na grubość 1 mm


Wykrawamy trójkątne nachos


Przekładamy na blachę do pieczenia 
wyłożoną papierem do pieczenia
Nachos suszymy w piekarniku przez ok. 10 min. 
w temp. 200O C






Sos serowy jest bardzo prosty i szybko się go robi.
W rondelku w 50 ml mleka rozpuścić 50 g sera topionego, 50 g sera feta, 50 g sera pleśniowego. Dodać przyprawy sól, pieprz, paprykę do smaku. Mieszać do uzyskania gładkiego sosu.






SMACZNEGO!