Galette des rois - ciasto na święto Trzech Króli

Kiedyś byłam u rodziny we Francji,  dokładnie w dniu święta Trzech Króli, które jest tam obchodzone wyjątkowo słodko a najwięcej radości mają dzieci. W tym dniu podaje się ciasto zwane Galette des rois. Najbardziej smakuje na ciepło. W środku ukryta jest maleńka porcelanowa figurka. Najmłodszy członek rodziny zakłada złotą koronę i ma zawiązane oczy a mama, która kroi ciasto podaje kawałek temu, kogo wskaże dziecko. Osoba, której trafi się kawałek ciasta z ukrytą niespodzianką ma dużo szczęścia.
Przepis jest prosty do wykonania a ciasto bardzo smaczne.





Przygotujcie następujące składniki:

500 g ciasta francuskiego (może być gotowe ciasto francuskie dostepne w wielu sklepach),
2 żółtka,
100g mielonych migdałów,

Reklama

75g masła,
75g cukru pudru,
1 jajko,
 

Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć dwa krążki o średnicy 20 cm.
Miękkie masło i cukier puder ubić przy pomocy robota kuchennego. Dodać zmielone migdały, 1 żółtko i całe jajko. Ubijać na gładką masę. Masę odstawić na 30 minut do lodówki.
Jeden krążek ciasta ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Na ciasto nakładać masę migdałową, zachować odstęp od brzegów ciasta. Pozostawiony odstęp posmarować roztrzepanym żółtkiem, nałożyć drugi krążek ciasta. Docisnąć brzegi, ciasto posmarować resztą żółtka i odstawić na 10 minut do lodówki. Piec w nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.



Przeczytaj Świat misyjny nr 1/2013 
Wyślemy Ci bieżący numer