KORONA DLA TRZECH KRÓLI



Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzę Wam drodzy Przyjaciele misji dużo zdrowia, rodzinnego ciepła i spełnienia wszystkich marzeń. Niech Narodzenie się Pana Jezusa w Waszych sercach otworzy je jeszcze bardziej na wołanie tych, którzy jeszcze nie słyszeli o Jezusie i nie mogą tak jak my cieszyć się z Nocy Jego Narodzenia w Betlejem.
Z misyjnym pozdrowieniem
Iwona Olszewska-Król z rodziną

Przemek w swojej ważnej roli w Jasełkach 2012

Oto jak sami możecie przygotować koronę na świętowanie 6 stycznia razem z innymi dziećmi, np. podczas organizowanego coraz częściej w różnych miastach Orszaku Trzech Króli. Jak zapewne wiecie jest to także Misyjny Dzień Dziecka...

Do wykoniania korony potrzebne będą:
Karton w kolorze złotym, miara krawiecka, aby zmierzyć obwód głowy, nożyczki, klej, klej z brokatem, nalkejki oraz różne cekiny, kolaliki

Najpierw wybieramy szablon korony, wg własnego pomysłu lub możecie skopiować ten poniżej



Wycinany z kartonu pasek o długości obwodu Waszej głowy + 2 cm, żeby złączyć dwie krawędzie.
Szerokość wyciętego paska zależy od wybranego szablony korony.
Rysujemy na wyciętym pasku szablon korony



Wycinamy koronę bardzo starannie...




Naklejamy na niej brokatowe klejnoty, koraliki lub cekiny. Tak jak ja możecie użyć kolorów misyjnych.



Sklejamy obydwa końce korony o gotowe


OTO INNE PRZYKŁADY KORON. MOŻECIE SAMI WYBRAĆ WZÓR NA SWOJĄ WYJĄTKOWĄ KORONĘ ABY WYKONAĆ JASEŁKOWY STRÓJ
ZDJĘCIE POCHODZI ZE STRONY: http://www.facebook.com/Genealogia.Dynastyczna/posts/423149741065936

 Przeczytaj Świat misyjny nr 1/2013
Wyślemy Ci bieżący numer
Zamów bezpłatnie jeden egzemplarz 
 







CZY MOŻNA JEŚĆ PAPIER? JAK ZROBIĆ SAJGONKI?







Do zrobienia Sajgonek potrzebne są:
 
Opakowanie papieru ryżowego (ok. 24 szt.)
½ kg mięsa mielonego
2 jajka
1 cebula
2 marchewki
kawałek świeżej białej kapusty
50 g krojonych suszonych grzybów MUN
50 g makaronu z manioku
przyprawy sól, pieprz, cukier
olej do głębokiego smażenia

 

Niektóre produkty są dostępne w sklepie z żywnością orientalną. Jest to przepis podany przez s. Anię FMM pochodzącą z Wietnamu, ale myślę, że dodatkowe składniki można dowolnie zmieniać, np. zamiast grzybów MUN dodać podsmażone pieczarki a zamiast makaronu z manioku - sojowy lub ryżowy.


 DO DZIEŁA!

Umyj ręce a następnie dokładnie umyj wszystkie warzywa. Marchewkę zetrzyj na tarce, kapustę posiekaj na paseczki, cebulę pokrój w cienkie „piórka”Makaron namaczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu, aż stanie się miękki i kroimy go na krótkie paseczki. Grzyby MUN moczymy żeby też zrobiły się miękkie i  kroimy na drobne paseczki






Mięso, warzywa, makaron, jajka i przyprawy dokładnie wymieszaj




CZY WIESZ ŻE...
Papier ryżowy powstaje z mąki ryżowej więc jest jadalny w 100%. Po wyjęciu z opakowania jest bardzo kruchy i trzeba uważać, aby go nie złamać. Jest przezroczysty i gładki. Odbite są na nim ślady po tym jak krążki suszyły się na specjalnej półce.  
Wietnam - tak powstaje mąka ryżowa fot. p. Wanda Płonowska
...a tak powstaje jadalny papier... fot. p. Wanda Płonowska
 
Przed nakładaniem farszu trzeba krótko moczyć krążki w wodzie z odrobiną cukru. Cukier nie będzie bardzo wyczuwalny w smaku, ale sprawi, że podczas smażenia sajgonki nabiorą złotego koloru. Wystarczy krótka chwila moczenia w wodzie, a papier ryżowy zrobi się miękki jak naleśnik.







Na papier ryżowy nakładamy porcję farszu i zawijamy dość ciasno tak jak zawija się kapustę na gołąbki lub krokiety z naleśników.



Mam nadzieję, że rysunek jest dość jasny ;-)


Sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu (na oleju roślinnym) tak długo aż nabiorą pięknego złotego koloru


Gotowe gorące sajgonki układamy na papierowym ręczniku, aby oddały nadmiar tłuszczu



Sajgonki podajemy z ryżem i surówką a
najlepiej smakują polane dodatkowo sosem ostrym lub łagodnym wg przepisu s. Ani
(poniżej przepis) 
SMACZNEGO!



Podgrzewamy kilka łyżek oliwy z ząbkiem posiekanego czosnku

2Dodajemy pomidory obrane ze skórki lub koncentrat pomidorowy

Dodajemy wodę, sól, pieprz i zagotowujemy

Zagęszczamy sos  dwiema łyżkami mąki rozrobionymi w pół szklanki  zimnej wody 

Mieszamy składniki i gotowe:
Pół szklanki ciepłej wody
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki cukru
1 łyżka cytryny
3 ząbki posiekanego czosnku
Posiekana papryka chili
Jedna drobno starta marchewka 
 


Podczas konferencji prasowej w grudniu 2012 r. poświęconej kolędowaniu misyjnemu dla dzieci z Wietnamu dziennikarze i goście mogli spróbować smakołyków z Azji. Chociaż Krewetkowe chipsy i sajgonki nie są potrawami jakie goszczą na polskim wigilijnym stole to urozmaiciły spotkanie i wszystkim bardzo smakowały.



Serduszka z Łomży z s. Małgorzatą Szyszka kolędują dla dzieci z Wietnamu

KOLOROWANIKA

Obrazek trzeba zapisać na dysku a następnie wydrukować i pokolorować
Boże Narodzenie

Kolędnicy misyjni 2012 - dzieciom z Wietnamu