Kuchnia
australijska inspirowana jest najróżniejszymi wpływami obcymi. Typowe dania
tego regionu to specjalnoci z owoców morza. Popularną potrawą jest tam
"potato wedges", czyli grube frytki, posypane ostrą przyprawą, a
następnie smażone. Podaje się je z kwaśną śmietaną i sosem chili. Dziś
poznacie przepis na pyszny australijski deser "Pavlova" tzn. bezę
pokrytą bitą śmietaną i owocami (maliny, truskawki). W oryginale dekoruje się
owocami passiflory.
Białka
z 3 jaj
15 dag
cukru pudru
1
łyżeczka mąki kukurydzianej (można zastšpić ziemniaczanš),
1/2
łyżeczk1 białego octu winnego
500 ml
śmietany kremówki
Owoce
sezonowe lub brzoskwinie z puszki
Białka
ubijamy na sztywno*, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej/ziemniaczanej oraz ½ łyżeczk1 octu.
Papierem
do pieczenia wykładamy blaszkę i wypełniamy go bezową pianą. Na blaszce
tworzymy koło z piany a na brzegach tworzymy z piany cos w rodzaju murku, żeby
później ubita śmietana nie wypływała poza krążek bezowy.
Wstawić do nagrzanego
do 180oC stopni piekarnika, ale po 5 minutach obniżamy temperaturę do 150
stopni. Pieczemy prawie 1,5 godziny. Schładzamy w uchylonym piekarniku.
Wykładamy
na nią kremówkę ubitą z 1-2 łyżkami cukru i dekorujemy owocami.
*białka
należy ubić tak, aby po odwróceniu do góry dniem nie wylewały się z miski. Do
białek należy dodać szczyptę soli. Miska oraz widełki miksera powinny być
całkowicie suche bowiem najmniejsza nawet kropla wody sprawi, że piana się
ubije.