JAK ZROBIĆ AUSTRALIJSKI DESER BEZĘ PAVLOVA?









Kuchnia australijska inspirowana jest najróżniejszymi wpływami obcymi. Typowe dania tego regionu to specjalnoœci z owoców morza. Popularną potrawą jest tam "potato wedges", czyli grube frytki, posypane ostrą przyprawą, a następnie smażone. Podaje się je z kwaśną œśmietaną i sosem chili. Dziśœ poznacie przepis na pyszny australijski deser "Pavlova" tzn. bezę pokrytą bitą œśmietaną i owocami (maliny, truskawki). W oryginale dekoruje się owocami passiflory.


Białka z 3 jaj
15 dag cukru pudru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (można zastšpić ziemniaczanš),
1/2 łyżeczk1 białego octu winnego
500 ml śmietany kremówki
Owoce sezonowe lub brzoskwinie z puszki

Białka ubijamy na sztywno*, a pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru, łyżeczkę mąki kukurydzianej/ziemniaczanej oraz ½ łyżeczk1 octu. 



Papierem do pieczenia wykładamy blaszkę i wypełniamy go bezową pianą. Na blaszce tworzymy koło z piany a na brzegach tworzymy z piany cos w rodzaju murku, żeby później ubita śmietana nie wypływała poza krążek bezowy. 



Wstawić do nagrzanego do 180oC stopni piekarnika, ale po 5 minutach obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy prawie 1,5 godziny. Schładzamy w uchylonym piekarniku.



Wykładamy na nią kremówkę ubitą z 1-2 łyżkami cukru i dekorujemy owocami.




*białka należy ubić tak, aby po odwróceniu do góry dniem nie wylewały się z miski. Do białek należy dodać szczyptę soli. Miska oraz widełki miksera powinny być całkowicie suche bowiem najmniejsza nawet kropla wody sprawi, że piana się ubije.