Brigadeiro
to przysmak
brazylijskich dzieci (dorosłych również). Nie może go zabraknąć na żadnym
dziecięcym przyjęciu.
Składniki:
1
puszka słodzonego mleka skondensowanego
4
łyżki mocnego kakao
4
łyżki masła
Kilka
kostek czekolady lub posypka czekoladowa do ciast
Małe
papierowe foremki do pralinek tzw. Papilotki (szer. 2,5cm)
Teflonowy
rondelek i drewniana łyżka do mieszania
Wykonanie:
Do
wykonania przepisu koniecznie użyjcie rondelka teflonowego, alby nie przypalić
masy. Wkładamy do rondelka masło i powoli podgrzewamy dodając 4 łyżki kakao rozpuszczone w niewielkiej ilości wody.
Kiedy
się to
rozpuści, dodajemy całą puszkę mleka. Cały czas mieszamy drewnianą
łyżką, żeby nie przypalić masy. Gotujemy całość najpierw na dużym ogniu,
a
jak masa zacznie gęstnieć i będą się tworzyły „wulkany” zmniejszamy
ogień
ciągle mieszając przez ok. 1 godzinę.
Masa stanie się bardzo gęsta i zacznie
odchodzić od rondelka
Mieszamy
okrężnymi ruchami, zgarniając masę z boków.
Czekamy,
aż masa wystygnie i z lekko ciepłej formujemy kuleczki, które obtaczamy w
płatkach czekoladowych lub posypce do ciast.
Gotowe Brigadeiro wkładamy
do papilotek czyli małych papierowych foremek.
Z przepisu
wychodzi ok. 30 smacznych kuleczek.
SMACZNEGO!