KUKIEŁKI Z ŁYŻEK - DZIECI ŚWIATA

 Do wykonania kukiełek przygotuj:

1. różnej wielkości łyżki drewniane, może też być tłuczek do mięsa ;-)
2. farby
3. flamastry
4. wełnę, filc, sznurek, koraliki



Krok 1. Wybierz łyżki z których wykonasz kukiełki




Krok 2. Pomaluj łyżki w kolory cieliste

 Krok 3. Namaluj kukiełkom różne śmieszne miny

 

Krok 4. Z wełny lub filcu zrób śmieszne fryzury


 Krok 5. Ubierz kukiełki w kawałki tkanin, ręce i nogi zrób ze sznurka...


GOTOWE!!!
MIŁEJ ZABAWY W MISYJNY TEATRZYK ;-)



JAK ZROBIĆ BAKLAWĘ? ALBAŃSKI DESER...






BAKLAVA – jest to ciasto, które dotarło do Albanii z Turcji. Chociaż przepis na wykonanie smakołyku jest dziecinnie prosty to wymaga pomocy osoby dorosłej ze względu na potrzebę użycia ostrych narzędzi kuchennych oraz gorącego piekarnika. Kuchnia albańska jest bardzo uboga w przyprawy jednak w naszej wersji użyjemy odrobinę cynamonu.
W Albanii kobiety przygotowują baklavę na Sylwestra. Nowy Rok świętuje się tam jako najhuczniejsze święto, bo nie przez 1 dzień jak my Polacy 1 stycznia ale przez 6 dni. Możecie zatem wykorzystać przepis kiedy nadejdzie Nowy Rok.
Do baklavy potrzebne są:
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego (450 gram), najlepiej porcjowanego na 6 placków

10 dag orzechów włoskich,
10 dag migdałów,

3 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cynamonu

10 dag masła,
100 ml płynnego miodu,
100 ml przegotowanej wody,

2 łyżki syropu pomarańczowego

Wykonanie:

Farsz: Orzechy  i siekamy bardzo drobno nożem lub w blenderze, mieszamy z 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu.
Syrop: 100 ml wody, 100 ml miodu 2 łyżeczki soku z pomarańczy gotujemy w małym rondelku aż woda odparuje i zrobi się lekko gęsty syrop do polania ciasta.
Ciasto francuskie rozmrażamy i wałkujemy na 6 cieniutkich kwadratów o wymiarach 25x25cm. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy pierwszy placek ciasta na blaszce i wykładamy 1/6 część farszu na ciasto. Przykrywamy drugim plackiem i tak układamy 6 warstw. Na wierzch trzemy na tarce wiórkami mocno zamrożone masło. Pieczemy ok. 30 min w 200oC. jeszcze ciepłe ciasto po wyjęciu kroimy na małe kawałki i polewamy syropem.

Baklavę podawać ciepłą, ale dobra jest też jako zimny deser.
Jest pyszna i może długo stać w lodówce w syropie z wody i miodu.


Ju befte mire! Tzn. Smacznego!