JAK SIE ROBI FILIPIŃSKIE PIEROŻKI Z KURCZAKIEM?

Do zrobienia ciasta potrzebujesz:
3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczkę soli
1 jako
3 łyzki oleju
3 łyzki octu
2 łyżki masła
1/2 szklanki ciepłej wody


Do zrobienia farszu:
ugotowane mięso kurczaka
2 jajka
1 puszka zielonego groszku
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia

WYKONANIE:
Kurczaka ugotuj z warzywami. Przy okazji będziesz miał (a) pyszny rosołek. Oddziel mięso z kurczaka od kości a następnie zmiel przez maszynkę. Dodaj jajka i zielony groszek oraz przyprawy do smaku.

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do przygotowania ciasta i wyrób ciasto tak aby "odchodziło" od rąk. Rozwałkuj ciasto i szklanką wycinaj kółeczka. Nakładaj farsz i zlep brzegi pierożków. Gotowe pierożki bardzo ostrożnie wkładaj na gorący olej. 


Najlepiej niech zrobi to ktoś dorosły. Kiedy pierożki zarumienią się z obydwu stron wyłów je z oleju na papierowy ręcznik, żeby wchłonął olej. 


S M A C Z N E G O !!!